Upravna novčana kazna hrvatskom trgovačkom društvu zbog nepoduzimanja odgovarajućih tehničkih mjera sigurnosti obrade osobnih podataka

Trenutno pregledavate Upravna novčana kazna hrvatskom trgovačkom društvu zbog nepoduzimanja odgovarajućih tehničkih mjera sigurnosti obrade osobnih podataka

Agencija za zaštitu osobnih podataka u srpnju 2021. g. izrekla je upravnu novčanu kaznu trgovačkom društvu za pružanje informatičkih usluga čije je sjedište u Zagrebu, a sve zbog nepoduzimanja odgovarajućih tehničkih mjera sigurnosti obrade osobnih podataka.

Naime, zbog nepoduzimanja potrebnih tehničkih mjera zaštite od strane trgovačkog društva kao izvršitelja obrade došlo je do hakerskog upada, i to neovlaštenog pristupa osobnim podacima gotovo 30.000 ispitanika.

Nadzorno tijelo zaključilo je da se radi o kršenju odredbi članka 32. stavku 1. točke b) i d) te stavku 2. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Da bi se ovakvi slučajevi izbjegli, potrebno je da svako trgovačko društvo redovno provodi i ažurira organizacijske i tehničke mjere zaštite osobnih podataka.

Više o hrvatskom slučaju: