Izrečene milijunske kazne Facebooku i Googleu zbog kolačića

Trenutno pregledavate Izrečene milijunske kazne Facebooku i Googleu zbog kolačića

Francusko nadzorno tijelo CNIL u prosincu 2021. g. izreklo je milijunske kazne Facebooku i Googleu zbog nezakonitog korištenja kolačića.

Izrečene su kazne u iznosima od 60 milijuna eura Facebooku, 90 milijuna eura Googleu US i 60 milijuna eura Googleu Ireland, te je naloženo da se u roku od 3 mjeseca dolje navedene prakse isprave.

Naime, francusko nadzorno tijelo utvrdilo je da Facebook i Google omogućuju korisnicima na vrlo jednostavan način prihvatiti instalaciju svih kolačića za korištenje njihovim stranicama, jednim klikom, dok je postupak odbijanja pristanka za instalaciju kolačića puno kompliciraniji i zahtijeva nekoliko klikova.

Francusko nadzorno tijelo zaključilo je da način na koji ispitanici daju pristanak za korištenje kolačića mora biti jednak načinu na koji ispitanici odbijaju dati isti pristanak. Dakle, odbijanje davanja privole ne smije biti otežano.

Navedena praksa Facebooka i Googlea protivna je francuskom Zakonu o zaštiti osobnih podataka, te je protivna odredbi članka 4. stavku 11. Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Dakle, privola mora biti dobrovoljna, informirana, te mora biti riječ o jasnom izrazu slobodne volje korisnika.

Detaljnije o slučajevima: