Izrečena milijunska kazna Grindru zbog nepoštivanja pravila o privoli

Trenutno pregledavate Izrečena milijunska kazna Grindru zbog nepoštivanja pravila o privoli

Norveško nadzorno tijelo u prosincu 2021. g. izreklo je kaznu Grindr LLC (Grindr) u iznosu od 65 milijuna norveških kruna (oko 6,3 milijuna eura) zbog nepoštivanja GDPR pravila o privoli.

Grindr je aplikacija za društvene mreže zasnovana na lokaciji za homoseksualce, bi, trans i queer osobe. Norveško vijeće potrošača podnijelo je 2020.g. tužbu protiv Grindra u kojoj se tvrdi da je isti dijelio osobne podatke s trećim stranama u marketinške svrhe, a sve bez postojanja pravne osnove. Dijeljeni podaci uključuju GPS lokaciju, podatke o korisničkom profilu i činjenicu da je dotični korisnik na Grindru. Korisnici su bili prisiljeni u potpunosti prihvatiti politiku privatnosti kako bi mogli koristiti aplikaciju, a nije ih se pitalo izričito žele li pristati na dijeljenje svojih podataka s trećim stranama.

Dakle, u konkretnom slučaju privola nije bila niti dobrovoljna, niti informirana.

Norveško nadzorno tijelo smatra da je potreban pristanak za nametljivo profiliranje i praćenje u marketinške ili reklamne svrhe, na primjer one koje uključuju praćenje pojedinaca na više web stranica, lokacija, uređaja, usluga ili posredovanje u podacima. Isto vrijedi i ako komercijalna aplikacija želi dijeliti podatke o seksualnoj orijentaciji korisnika, a koji podaci spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka te stoga moraju biti posebno zaštićeni.

Više o slučaju: